Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd

BLACK FRIDAY SALE! 20% KORTING MET CODE: BLACKDEAL20BLACK FRIDAY SALE! 20% KORTING MET CODE: BLACKDEAL20

Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd

BLACK FRIDAY SALE! 20% KORTING MET CODE: BLACKDEAL20BLACK FRIDAY SALE! 20% KORTING MET CODE: BLACKDEAL20

Door Giovanny , 4 oktober 2022

Smartwatch in de auto, mag dat?

Een verlengstuk van je telefoon, dat is wat een smartwatch is. Je kan je smartphone koppelen aan je smartwatch en instellen dat notificaties van berichten, sociaal media en telefoontjes via je smartwatch binnenkomen. Je kan zelfs appen met je smartwatch en de telefoon opnemen met je smartwatch. We weten dat je je telefoon niet mag bedienen tijdens het rijden, maar hoe zit dat precies met de smartwatch?

Wat zegt de wet over smartwatches in de auto?

Op 24 juni 2019 is artikel 61a veranderd. De wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 luidt als volgt:

‘Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.’

Een smartwatch valt onder een elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking. Het om je pols dragen van de smartwatch valt echter niet onder het begrip vasthouden.

Smartwatch gebruiken in de auto

Je mag je telefoon niet vasthouden in het verkeer, behalve als je stil staat. Het vasthouden alleen is niet verboden, klemmen tussen je oor en schouders en je telefoon om je pols binden mag ook niet. Het dragen van smartwatches en ander elektronisch apparatuur die zijn ontworpen om op het lichaam te dragen, vallen niet onder het begrip vasthouden. Een smartwatch om je pols hebben in het verkeer is dus niet strafbaar. Een smartwatch bedienen is daarentegen wat anders.

Wanneer je af en toe drukt op je smartwatch is er geen sprake van ‘vasthouden’. Blijkt het dat je langer op je smartwatch zit, is er sprake van ‘bedienen’. Wat is dan ‘langer’ op je smartwatch zitten? Dit is afhankelijk van de interpretatie van de politie.

Risico op een boete met je smartwatch in de auto

Door je smartwatch te gebruiken achter het stuur loop je het risico een boete te krijgen. Je houdt je smartwatch niet vast met je handen, hij zit om je pols. Waarom loop je dan een risico op een boete?

In deze situatie komt artikel 5 van de wegenverkeerswet 1994 in het spel. In artikel 5 staat namelijk het volgende:

 ‘Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.’

Het is niet toegestaan om gevaar te creëren in het verkeer. Als je gevaar creëert terwijl je op je smartwatch zit ligt het aan de interpretatie van de politie of het daadwerkelijk kwam door het bedienen van je smartwatch.

Conclusie

Je mag dus een smartwatch om je pols hebben in de auto. Af en toe klikken op je smartwatch is niet verboden. Langer op je smartwatch zitten en de smartwatch bedienen is strafbaar. Wanneer je een smartwatch gebruikt in je auto en er bewezen kan worden dat je door het gebruik van je smartwatch omstandige verkeersdeelnemers in gevaar hebt gebracht, loop je volgens artikel 5 van de wegenverkeerswet het risico een boete te krijgen. Het ligt aan de interpretatie van de politie en de rechter of je je smartwatch aan het bedienen was.

Meest gestelde vragen

Hoeveel moet je betalen als je gepakt wordt met het bedienen van je smartwatch achter het stuur?

In 2021 bedroeg de boete € 259.00 (inclusief administratiekosten). In 2022 wordt is boete verhoogd naar € 340.00 (exclusief administratiekosten).

Kan je een boete krijgen zonder staande gehouden te worden?

Ja, als een slimme camera je op de snelweg betrapt met het vasthouden van een telefoon kan je een boete krijgen. Hiernaast kan er ook worden afgezien van een staande houding wanneer de politie vindt dat er geen kans is om je staande te houden.

Wat is een slimme camera?

Een camera die controleert of je iets in je handen hebt tijdens het rijden op de snelweg.

Wanneer is er sprake van rijden?

Wanneer je stilstaat met de auto in een parkeerplaats of file dan ben je niet strafbaar als je op je telefoon zit. Trek je langzaam op of rijd je langzaam in een file en zit je op je telefoon ben je wel strafbaar, dan ben je dus aan het rijden.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden