Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd

Door Arvid, 14 oktober 2022

Wat is het nut van een Apple Watch?

De Apple Watch is een smartwatch met heel veel verschillende functies, maar wat is het nut van een Apple Watch? In deze blogs lees je over nuttige functies en features van een Apple Watch. 

Wat is een Apple Watch? (en wat niet)

Een Apple Watch is de smartwatch die gemaakt wordt door Apple. Het is één van de meest geavanceerde smartwatches, en heeft veel verschillende functies. Voordat je een Apple Watch aanschaft is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het nut is van een Apple Watch, en waar een Apple Watch niet nuttig voor is.

apple watch smartwatch wat is het nut

Een Apple Watch is een smartwatch, het is geen MacBook voor om je pols. Verwacht ook niet dat je de Apple Watch heel actief gaat gebruiken. Het is vooral een passief hulpmiddel, iets wat je altijd bij je hebt en wat een toevoeging geeft op je gezondheid, maar ook op je smartphone. 

Fitness & Sport

Eén van de nuttigste functies van een Apple Watch blijft nog steeds het bijhouden van je activiteiten, sport, en fitness. Een smartwatch is hier nou eenmaal een stuk beter in dan een smartphone, omdat een smartwatch via allerlei sensoren informatie over je activiteiten kan verzamelen, zoals hartslag, temperatuur, en bloedzuurstofniveau. 

apple watch hardlopen

Een smartphone kan informatie verzamelen zoals snelheid via GPS, maar een Apple Watch kan dit ook. Een Apple Watch heeft ook nog hoogtemeters en gyroscopen ingebouwd om allerlei informatie over je snelheid en locatie te verzamelen. Dit is vooral nuttig wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen, fietsen, zwemmen, of wandelen. 

Ook als je niet van sporten houd, geeft de Apple Watch handige informatie over je gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de Watch af en toe een signaal geeft om op te staan en te bewegen. Ook kun je calorie inname bijhouden, en in de nieuwere modellen kan de Apple Watch je zelfs waarschuwen bij een abnormaal hartritme of bloedzuurstofniveau. 

Geen vervangen van je telefoon, maar toevoeging

Een Apple Watch is niet bedoeld om je telefoon te vervangen, maar juist als toevoeging op de dingen die je op je iPhone doet. Je kunt wel het nieuws of je Twitter lezen op een Apple Watch, maar omdat het scherm zo klein is is dat niet iets wat je zou willen doen. Dit is gewoon veel handiger om op je telefoon of MacBook te doen. 

wat is het nut van apple watch vs iphone

Het nut van een Apple Watch zit juist in de toevoeging op je telefoon. Alle notificaties, alerts, en berichten waar je normaal je telefoon voor tevoorschijn moet halen komen nu binnen op je pols op een scherm met het formaat van een horloge. De Watch geeft een trilsignaal als je een bericht ontvangt, waardoor je je telefoon niet altijd in je zak hoeft te hebben. Je hoeft geen trilfunctie of ringtone meer op je telefoon in te stellen, en toch ben je op de hoogte van al je berichten. 

Kan ik mijn Apple Watch gebruiken zonder iPhone?

Ja, en nee. Zoals je hierboven al leest kun je bepaalde dingen beter op je iPhone doen. Kun je je iPhone helemaal thuis laten, en alles op je Apple Watch doen? In theorie misschien wel, maar je zult het waarschijnlijk snel zat worden. Een Apple Watch in dagelijks gebruik is vooral bedoeld als compagnon voor jezelf en je iPhone. 

Wat je wél zonder iPhone kunt doen met een Apple Watch is bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Alle Apple Watches komen met ingebouwde GPS waardoor je ook zonder je iPhone informatie bijhoud over je route, snelheid, en prestaties. Wanneer je graag gaat sporten is dit zeker een pluspunt, omdat dat betekent dat je geen iPhone in je broekzak hoeft te houden. 

apple watch nuttig

Je kunt ook zonder je telefoon appen en bellen, maar of dit nuttig is op de Apple Watch is de vraag. Zo is bellen via de Apple Watch mogelijk, maar niet optimaal. Je gesprek staat namelijk standaard op speaker, waardoor iedereen mee kan luisteren. Ook appen kan op de Apple Watch, maar het scherm is klein en het is moeilijk om te typen op de Apple Watch. Wel kun je eenvoudig stemberichten versturen. 

Wat ook nuttig kan zijn op je Apple Watch is het gebruiken van Apple Pay. Zo kun je snel even naar de supermarkt zonder je portemonnee of iPhone. Je betaald eenvoudig met de Apple Watch nadat je de functie hebt ingesteld. 

Heeft een Apple Watch nut als ik een Android telefoon heb?

In het kort: Nee, niet echt. Er zijn manieren om een Apple Watch te gebruiken met een Android telefoon, maar in het algemeen heeft dat weinig nut. Je mist veel functionaliteiten die je wel zou hebben met een iPhone. Een Apple Watch en Android telefoon is een combinatie die we zeker niet aan zouden raden. 

apple watch met android niet nuttig

Je kunt zonder iPhone bijvoorbeeld geen nieuwe apps downloaden op je Apple Watch, en ook niet betalen. Siri werkt wel, sort of, maar ook niet erg goed. Een bluetooth verbinding met de Apple Watch is niet mogelijk als je geen iPhone hebt. 

Een Apple Watch is een passief hulpmiddel

Wanneer je een Apple Watch koopt, verwacht je misschien dat je hem de hele dag gaat gebruiken. En dat is wel waar, tot op zekere hoogte. Je zult de Apple Watch de hele dag om houden, en dagelijks genieten van veel functies die de Apple Watch te bieden heeft, maar je zult hem niet de hele dag gebruiken

De kracht en het nut van een Apple Watch zit hem vooral in het passieve deel. De Apple Watch helpt je de hele dag door met bijvoorbeeld notificaties en gezondheid. Je zult niet uren doorbrengen op de Apple Watch, want als je echt een taak moet doen gaat dit sneller en beter op een iPhone of MacBook. 

Valdetectie

Sinds de Apple Watch Series 5 kan de Apple Watch ook detecteren of je gevallen bent. Dit kan natuurlijk heel nuttig zijn voor gebruikers met gezondheidsklachten, of oudere mensen die misschien niet makkelijk op kunnen staan. Via de gyroscoop en accelerometer kan de Apple Watch detecteren wanneer je valt, en automatisch aan de bel trekken bij je contacten en hulpdiensten. 

nut van apple watch valdetectie

Wanneer je valt zal de Apple Watch een alarm laten klinken. Als je dan op ‘Ik ben okay’ tikt, gaat het alarm weer weg en is er niets aan de hand. Je kunt er ook voor kiezen om contact op te nemen met je Emergency Contacts of de hulpdiensten. Als je niet meer beweegt, zal de Apple Watch automatisch de hulpdiensten bellen. 

Navigeren

Eén van de nuttige functies die op een Apple Watch zit is de GPS. Met de nieuwere versies kan deze GPS niet alleen je locatie bijhouden en verwerken in voor sportdata, je kunt er ook mee navigeren via Maps. Zo kun je navigeren zonder je telefoon mee te nemen. Handig als je bijvoorbeeld aan het hardlopen of fietsen bent voor de sport, maar ook gewoon tijdens het rijden of wandelen.

nut van apple watch navigeren

De Apple Watch geeft via haptic feedback aan welke kant je op moet, waardoor je niet meer je geluid aan hoeft te hebben of op je scherm hoeft te kijken. De haptic feedback voor naar links is anders dan naar rechts, zo weet je gelijk waar je heen moet zonder dat je te veel afgeleid wordt. 

Bandjes

De Apple Watch is tegenwoordig ook steeds meer een modeaccessoire. Vooral met de bandjes kun je veel personaliseren aan de Apple Watch. Bekijk snel ons ruime assortiment aan Apple Watch bandjes!

apple watch bandjes

Conclusie

Een Apple Watch kan heel nuttig zijn en veel toevoegen aan jouw dagelijks leven en sport. Wat vooral goed is om te begrijpen voordat je een Apple Watch koopt is waar deze vooral niet nuttig voor is. Een Apple Watch voegt veel gemak toe in hoe je je telefoon gebruikt, maar zal deze niet vervangen. Vooral wanneer je van sporten houd is een Apple Watch heel nuttig. De Apple Watch heeft allerlei soorten sensoren en software om je te ondersteunen bij het sporten. 

Ben je overtuigd van de Apple Watch, en benieuwd naar welke je moet nemen? Lees onze blog ‘Wat is de beste Apple Watch?’.

Meest gestelde vragen

Welke Apple Watch voor vrouwen?
Voor de Apple Watch kun je kiezen tussen twee maten, 41mm en 45mm. Welke maat je kiest is afhankelijk van je polsmaat, en je persoonlijke voorkeur. 

Wat is de goedkoopste Apple Watch?
De Apple Watch SE (2022) is verkrijgbaar vanaf € 299,00. De Watch SE staat bekend als het instapmodel van de Apple Watch, en is een goede keuze wanneer je niet de volledige € 499,00 wilt betalen voor de Apple Watch Series 8. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden